Akut és krónikus sportsérülések kezelése krioterápiával
2020 jún 11 By krio_admin 0 comment

Egy sportsérülés lehet akut, illetve krónikus is, ám mindkettőt lehetséges kezelni krioterápiával. Amennyiben Ön is sportol, érdemes elolvasnia alábbi bejegyzésünket.

Az akut sportsérülések kezelése esetén lényeges, hogy a hűtést a sérülés bekövetkezte után azonnal alkalmazzuk, az ízületet körülvevő szövetek hűtése, a rögzítés, valamint a végtag végének a mellkas szintje fölé emelése ugyanis elsődleges beavatkozások, mert ezek gátolhatják az ízület körüli szövetduzzanat, illetve az ízületen belüli folyadék felhalmozódásának kialakulását. A krioterápia lehetővé teszi a gyors funkcionális kezelést, elősegítheti a rehabilitációs tornagyakorlatok kivitelezését, emellett pedig fájdalomcsillapító és duzzanatcsökkentő hatású is lehet.

krioterápia a rugalmas szövetek sérülése esetén is jelenthet megoldást – ilyen például az izomzúzódás és az azon belül kialakuló vérömleny. Térdízületi ficam esetén a krioterápia segítségével csökkenhet a duzzanat és az ízületen belüli folyadék mennyisége, enyhülhet a fájdalom, így korábban lehet elkezdeni a mozgásterápiát.

krioterápia az ismétlődő mikrotraumák okozta sportsérülések kezelésében is hasznos lehet, mivel a kötőszövetekre és a kollagén-rostokra kifejtett hatása a sérülés javulását okozhatja, emellett az ízület- és izomtapadásban, valamint az inak és ínszalagok stabilizálásában is szerepet játszhat. A krioterápia a rotátorköpeny elváltozásainak kezelésére is alkalmas lehet, ugyanis a vállízületet stabilizáló izomrendszer sérülése gátolja az ízület mobilitását. A kezdeti stádiumban a funkcionális kezelés a legmegfelelőbb, később azonban már műtétre, illetve intenzív rehabilitációs beavatkozásra van szükség. A krioterápia csökkentheti a váll duzzanatát, fájdalomcsillapító hatása lehetővé teszi a gyógytorna-gyakorlatok elvégzését. Ezeken túl meg kell még említenünk a krónikus sportsérülések kapcsán az úgynevezett nyomásos neuropátiát, azaz idegbecsípődést, de hosszasan sorolhatnánk még. Ezek mindegyike kezelhető krioterápiával.

Amennyiben szeretné kipróbálni a krioterápiát akut, vagy krónikus sportsérülései kezelésére, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!